21 Şubat 2019 Perşembe

LALE BUKETİ ŞAL AÇIKLAMASI




Merhaba Sevgili  Örgü Severler

  Çiçek kültürü Türkler de oldukça gelişmiş olup, lâlenin bu kültürde özel bir yeri vardır. Ayrı bir öneme sahip olan lâle  motifi, tarihi kaynaklardaki örneklerden de anlaşılacağı üzere ilk olarak Orta Asya’da ortaya çıkmıştır. Anadolu’ya gelmeden önce Hindistan ve Uzakdoğu diyarlarında insanları ne kadar etkilediğini o dönem ki sarayların duvar ve kapı işlemelerinden anlayabiliyoruzLâle, hilâl ve Allah(cc) lafızlarının ebced değerinin aynı olduğunu ve bundan dolayı kültürümüzde lâleye apayrı bir değer verilip sevgi beslenildiğini özellikle Osmanlı kültüründe, lâlenin oldukça yoğun bir alaka görüp bir lâle soğanının bin altına kadar müşteri bulabildiğini ve zamanın padişahı III. Ahmed'in bir ferman yayınlayarak bu fiyatlara bir sınırlama getirmek zorunda kaldığını. Bir devre adını veren çiçeğin o dönemde 1108 çeşit renkte üretildiğini belirtmek isterim. 

   Benim şalıma ve yazıma konu olan lale hakkında sizlerle biraz bilgi paylaşıtktan sonra Lale buketi şal yapımı hakkında da bilgiler paylaşayım sizlerle. 

  Burada yazılı anlatımını bulabileceğiniz gibi YouTube kanalımda da  videolu açıklamasını bulacaksınız.

 Üçgen şal nasıl örülür? kolay şal yapımı, kolay dantel  şal nasıl örülür ? gibi sorularınızın cevaplarını hem YouTube kanalımda hemde burada bulabilirsiniz.



Gelelim şalımızın açıklamasına.

 Şalımıza  İki şiş üçgen şal nasıl başlanır
https://www.youtube.com/watch?v=2PU3X1u7DcE

videosunu izleyerek 3+5+3 kombinasyonu ile başlayacaksınız. Bir sıra atka ördükten sonra 3kenar ilmek +düz-dola-düz-dola-düz-dola-düz-dola-düz+3 kenar ilmek örerek 3+9+3 şeklinde ilmeklerinizi kart için hazırlarsınız.Anahtarı inceleyerek karttaki ifadelerin anlamlarını iyice öğrenmelisiniz.


Alttaki anahtarda şal da kullanacağımız ifadelerin açıklamasını bulabilirisinz



 Kartta kenar ilmekler 4 adet olarak gösterilmekte ben 3 yapmanızı tavsiye ederim ve nitekim başlangıç sayılarını ona göre verdim 

Kartın en sağında bulunun açık mavi ile gösterilmiş ilmek sırası sağda 1 defa örülüp, ortadaki sarı kısım ilmek sayıları adedince tekrar edilir. En solda açık mavi ile gösterilen sıralarda sadece kırmızı kutu içindeki sıralara gelindiğinde en soldaki ilmeklere uygulanır. Diğer bütün kartlar için sistem aynıdır.



ALTTAKİ BAĞLANTIDAN ŞALIN ŞEMALARINI İNDİREBİLİRSİNİZ
============================================================

İNDİRME BAĞLANTISI

https://drive.google.com/open?id=1XEBWVvvPjCHxeOqJPa4-h-W6yQDmw2YA

====================================================================








Kolay Gelsin................



2 yorum :

2 yorum :

  1. Yayın içerisinde yazı düzeniniz çok güzel ama temanız biraz içerikleri boğmuş.. iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözleminizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir öneriniz var ise yeni fikirlere açığım.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.